Weizen – cicha fermentacja

W piątek pierwsza warka została przelana na cichą fermentację, po 11 dniach fermentacji burzliwej. W czwartek robiłem pomiar BLG, odczyt miałem na poziomie 1.5, więc zakładając, że zjadło jeszcze przez dobę trochę cukru, to przy cichej powinno mieć około 1 BLG.

Przelewanko

Przelewanko

Zastanowiło mnie jedno – osadu drożdżowego było bardzo mało, był na dnie. Zakładałem, że przy weizenie (w którym charakterystyczna jest mętność od osadu drożdżowego), będzie go znacznie więcej. Być może drożdże w brewkicie były niestylowe, muszę to sprawdzić.

Przelewanko

Przelewanko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s